Despre noi
Consiliul Municipal al Elevilor București este o structură independentă, care menține o poziție neutră față de orice cult religios, asociație religioasă, partid sau formațiune politică, acționând exclusiv în interesul elevilor, urmărind creșterea calității învățării formale și non-formale pentru aceștia.
Misiunea noastră
Misiunea noastră este de a reprezenta elevii ca beneficiari primari ai sistemului de învățământ, prin participarea activă la dezbateri, evenimente și în organizarea de noi oportunități și programe pentru elevii bucureșteni. Ne dorim ca vocea elevilor să fie una puternică și unită în scopul ei, o educație mai bună pentru noi toți. Cuvântul cheie în activitatea noastră este „schimbare”. Dacă și tu îți dorești același lucru, sesizează-ne problemele confruntate zilnic, spune-ne ideile tale și de ce nu, când organizăm alegeri, alătură-te echipei noastre. Prin comunicare putem obține schimbarea!
Rolul nostru
Fiind structura reprezentativă a peste 300.000 de elevi bucureșteni, urmărim, prin intermediul consiliilor școlare ale elevilor, să facilităm comunicarea cu aceștia, astfel încât să îmbunătățim calitatea sistemului de învățământ contemporan, însă și pe cea a educației generațiilor viitoare. Suntem constant la dispoziția elevilor pentru a îi ajuta în rezolvarea problemelor sesizate și, de asemenea, îi susținem în a îmbunătății comunitatea lor școlară prin proiecte dedicate.
Obiectivele noastre
- reprezentarea elevilor ca beneficiari primari ai sistemului de învăţământ preuniversitar din București;
- participarea activă a elevilor în procesul decizional în legătură cu problemele care îi vizează;
- informarea elevilor despre drepturile acestora și schimbările din educație;
- supravegherea respectării drepturilor elevilor;
- încurajarea schimburilor de experienţă şi a bunelor practici;
- promovarea educației non-formale.
Povestea noastră
Chiar dacă primele încercări de asociere ale elevilor dintr-o școală au apărut imediat după revoluție, abia în anul 1999 apare primul Consiliu Județean al Elevilor, la Dâmbovița, format însă la inițiativa cadrelor didactice. Primul Consiliu Județean al Elevilor independent, apărut din nevoia de asociere a elevilor la nivel județean apare trei ani mai târziu, la Cluj, în anul 2002. Regulamentul privind organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, adoptat de Ministerul Educației și Cercetării prevedea constituirea de Consilii ale Elevilor în fiecare unitate de învățământ de stat și particular. Astfel, în acest an, un cadru legal își face apariția, respectiv obligativitatea constituirii de Consilii ale Elevilor în unitățile școlare.
Crearea unui cadru legislativ, în anul 2005, care favoriza ideea de asociere a elevilor în structuri școlare (CȘE-uri) favorizează întărirea rețelei și creșterea numărului de elevi care își dedică timpul reprezentându-și colegii. Acest lucru aduce și înființarea Consiliului Municipal al Elevilor București, fiind o formă de organizare asociativă a elevilor care reprezintă un factor important al democratizării şcolilor şi a relaţiilor profesor-elev.