Consiliul Municipal al Elevilor

Implicarea în viața civică este esențială pentru dezvoltarea comunităților din care facem parte. Ca orice tânăr curios și dornic, probabil te întrebi: ce pot face eu ca să las ceva mai bun în urmă? Acestea înseamnă că structurile Consiliului Elevilor sunt pentru tine.

Mișcarea de reprezentare începe de la firul ierbii, de la orice elev doritor să facă o schimbare cât de mică, până la echipe adunate din toate colțurile țării care reușesc să aibă un impact real în sfera educației. Planurile în care poți acționa ar fi categorizate în următorul fel:

Adunarea generală a Consiliului Școlar al Elevilor

Reprezentantul unei clase – ,,șeful de clasă”- participă la ședințele AG CȘE lunar, unde are drept de vot și este activ în luarea deciziilor. Mai mult, este liantul între elevii unei clase și Consiliul Școlar al Elevilor.

Consiliul Școlar al Elevilor - Biroul executiv (& departamentele)

În fiecare toamnă, în luna octombrie, sesiunea ordinară de alegeri în Consiliul Școlar al Elevilor (pentru funcțiile din Biroul executiv, dar și pentru departamente) are loc. Este momentul oportun pentru a face un pas important în mișcarea de reprezentare! La acest nivel, vei organiza diverse demersuri școlare, vei desfășura diverse evenimente și proiecte, vei avea contact constant cu CMEB și vei media dispute apărute la nivel școlar. Pentru a candida în BEx CȘE este nevoie de completarea formularului de candidatură și a anexelor aferente. Candidații pentru directorii de departamente completează același formular și susțin un discurs în cadrul Adunării generale.

Consiliul de Administrație

Dacă ai împlinit 18 ani, poți duce reprezentarea elevilor din liceul tău la un alt nivel, printre direcțiunea și profesorii voștri! Rolul elevului din Consiliul de Administrație este unul esențial, având drept de vot la masa la care se iau decizii în legătură cu unitatea de învățământ, vizând direct elevii. Reprezentantul în Consiliul de Administrație va trebui să reprezinte interesele colegilor lui la toate ședințele organizate, păstrând legătura constant cu Consiliul Școlar al Elevilor. Alegerile pentru această poziție se desfășoară în luna septembrie, anual.

Consiliul Municipal al Elevilor București - departamentele & Biroul de Presă & voluntarii

Primul contact cu CMEB, pentru cei doritori să se alăture echipei, aici are loc. Fie că îți dorești să vii punctual la evenimente (prin Biroul de Presă/echipa de voluntari), fie că vrei să fii axat într-un domeniu (departamentele CMEB), înscrierile se fac periodic! Aplicația pentru Biroul de Presă sau pentru echipa de voluntari este una foarte simplă și facilă (formular de înscriere & interviu sau probă practică). Totuși, dacă optezi pentru a candida într-o sesiune de alegeri pentru poziția de director de departament, vei avea ocazia să participi la toate ședințele Biroului executiv al CMEB, dar și să preiei din atribuții care nu ar fi neapărat specific axate pe postul tău. Candidatura pentru posturile de directori ai departamentelor este reprezentată de un formular de candidatură, de anexele aferente și de CV.

Consiliul Municipal al Elevilor București - Biroul executiv

Funcțiile executive din cadrul CMEB au o responsabilitate mai mare, deoarece volumul de muncă este unul considerabil, iar ariile de acțiune sunt numeroase. Cum arată o săptămână de-a noastră? Participăm la întrevederi cu parteneri și sponsori, păstrăm legătura cu instituțiile publice active în educație, lucrăm la proiectele pentru elevi, asigurăm activitatea noastră pe rețelele de social media, susținem consiliile școlare ale elevilor în demersurile lor. Aici este locul în care abilitățile tale pot fi cizelate, în timp ce faci parte dintr-o schimbare reală a mediului școlar. Dacă aspiri către mai mult – vești bune! – președintele și prim-vicepreședinții Consiliului Municipal al Elevilor București sunt membri cu drept de vot ai Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor, fiind implicați la nivel național în luarea deciziilor. Alegerile pentru aceste posturi, în sesiune ordinară, sunt organizate în luna noiembrie, fiind suplimentate ulterior cu alegeri în sesiuni extraordinare, de-a lungul anului. Candidatura pentru aceste poziții este reprezentată de completarea formularului de candidatură și a anexelor aferente, alături de depunerea planului de acțiune, a strategiei de dezvoltare și a CV-ului. În plus, vei avea nevoie să faci dovada ocupării unei funcții în cadrul Biroului executiv al Consiliului Școlar al Elevilor prin procesul-verbal de la sesiunea în care ai fost ales sau, dacă nu ocupi o astfel de poziție, delegația din partea Adunării generale a CȘE pentru a candida.